Неделя 08, Септември 2024г.

П Л А Н

 

на

 

Комисията за превенция 

на  противообществените  прояви на  ученици,

за противодействие на агресията

и училищния тормоз

за учебната 2022/2023 година

 

                  Председател: Кирил Димов

                       Членове:

Христинела Николова

 Доротея Никова

 

ИЗМЕРЕНИЯ НА НАСИЛИЕТО И ТОРМОЗА В СИСТЕМАТА НА   ПРЕДУЧИЛИЩНОТО   И   УЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ

            В България в официална употреба е дефиницията на понятието „насилие“, дадена в параграф 1, т. 1-5 от допълнителните разпоредби на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето:

           „Насилие“ над дете е всеки акт на физическо, психическо или сексуално насилие, пренебрегване, търговска или друга експлоатация, водеща до действителна или вероятна вреда върху здравето, живота, развитието или достойнството на детето, което може да се осъществява в семейна, училищна и социална среда.

           „Физическо насилие“ е причиняване на телесна повреда, включително причиняване на болка или страдание, без разстройство на здравето.

           „Психическо насилие“ са всички действия, които могат да имат вредно въздействие върху психичното здраве и развитие на детето, като подценяване, подигравателно отношение, заплаха, дискриминация, отхвърляне или други форми на отрицателно отношение, както и неспособността на родителя, настойника, попечителя или на лицето, което полага грижи за детето, да осигури подходяща подкрепяща среда.

           „Сексуално насилие“ е използването на дете за сексуално задоволяване.

            Сексуално насилие и злоупотреба над дете според определението на Световна здравна организация е „участието на дете в сексуални действия, които той или тя не разбира напълно и за които не е в състояние да даде информирано съгласие, или за които детето не е подготвено от гледна точка на развитието си и не може да даде съгласие, или които са в нарушение на законите или социалните табута на обществото“.

           „Пренебрегване“ е неуспехът на родителя, настойника и попечителя или на лицето, което полага грижи за детето, да осигури развитието на детето в една от следните области: здраве, образование, емоционално развитие, изхранване, осигуряване на дом и безопасност, когато е в състояние да го направи.

             Насилието може да бъде от възрастен към дете, между деца и от дете към възрастен.

     

            ТОРМОЗ

            Тормозът е специфичен вид насилие сред децата и е сред най-неуловимите форми на агресивно поведение и насилие. Но не всеки акт на насилие е тормоз. Тормозът между връстници e групов феномен. Случаите на тормоз се извършват в групова среда, в присъствието на други връстници и в отсъствието на възрастни.

            Тормозът, независимо от това как се упражнява, е много сериозно, оставящо травматични следи действие, защото тормозеният не може да се защити със собствени усилия. Тормозът не спира от само себе си, без външна намеса.

          Ключови в разбирането за тормоза са следите характеристики:

  1. злонамерена проява, която има за цел да нарани или унижи дете;
  2. извършва се от позиция на силата, като едната страна използва доминиращата си позиция, за да нарани другата физически или психически, да я унизи или изолира;
  3. повтаря се многократно във времето, а не е еднократен и изолиран акт на насилие.

        Проявите на тормоз най-общо могат да бъдат описани като:

            Физически тормоз, например, блъскане, щипане, разрушаване, удряне, нанасяне на болка, спъване, затваряне в някое помещение.

            Психически тормоз, например, подмятане, подиграване, закачане, обиди, омаловажаване, заплахи, изнудване, повреждане на личните вещи, кражба и хвърляне на вещи, заплашителни погледи, неприятелско следене; словесни изрази, които имат за цел да унижат и оскърбят детето на база раса, пол, религия, сексуалност, увреждане или друго, с което се подчертава различие от останалите.  Когато е в група – под формата на изолиране, игнориране, изключване от групови дейности, избягване, одумване и разпространение на злобни слухове, натиск върху другите да не влизат в приятелск отношения с децата, обект на тормоз.

            Сексуален тормоз – представлява всяка форма на нежелано словесно, несловесно или физическо поведение със сексуален характер, имащо за цел или водещо до накърняване на достойнството на лицето, и по-специално създаване на смущаваща, враждебна, деградираща (принизяваща), унизителна или обидна обстановка. Включва измислянето на сексуализирани прякори или имена, коментари за външността на някой и подигравки със сексуално значение, неподходящо докосване, бележки и надписи със сексуално съдържание и т.н. до по-екстремни форми на нападане и насилие.

           „Кибер насилие“ и „Кибер тормоз“ са насилие и тормоз, които се осъществяват в дигитална среда чрез дигитални устройства. Включват създаване и разпространение на обидни, заплашителни и подигравателни визуални материали, снимки и текстови съобщения, които уронват достойнството на детето или го унижават: снимането на дете с мобилен телефон и свободното разпространяване на снимки или видеозапис без негово съгласие, кражба на самоличност/профили, обиди, разпространение на слухове в социалните мрежи и др.

          

            Ако дете е въвлечено в рискова ситуация онлайн, това винаги има своите отражения в реалния му живот. Преживяванията за детето могат да бъдат дори по-унизителни, тъй като кибертормозът не може да бъде прекратен веднага и е достъпен до много по-голям кръг хора.

ОУ „Иван Вазов“ като институция в системата на предучилищното и  училищното образование по чл. 2, ал. 3 от Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО)  разработва и прилага политика за:

  1. подкрепа за личностно развитие на детето и ученика;
  2. изграждане на позитивен организационен климат;
  3. утвърждаване на позитивна дисциплина;
  4. развитие на училищната общност.

 

I. ЦЕЛИ:

 

-Организиране и провеждане на целенасочена възпитателна работа с учениците, имащи проблеми в поведението си

 

-Намаляване на противообществените прояви сред учениците

/тютюнопушене, употреба на алкохол и наркотици, кражби и др./

 

-Укрепване на толерантните междуличностни  взаимоотношения.

 

-Осигуряване на възможност за подготовка, реализация и успешно приобщаване на учениците с противообществени прояви към гражданското общество.

 

-Възпитаване на учениците в ангажираност с екологичните проблеми.

 

 

 II. ОСНОВНИ ЗАДАЧИ

 

-Намаляване на условията, пораждащи извършването на негативни прояви в училището.

 

-Системно провеждане на индивидуално – възпитателната работа с учениците, извършители на противообществени прояви и поддържане връзка с техните родители.

 

-Осъществяване на системен контрол на поведението на застрашените ученици от извършване на противообществени прояви.

 

-Системно провеждане на събития (беседи, изготвяне на мултимедийни презентации, културни мероприятия и други с цел – гражданско възпитание и образование на учениците).

            

-Опазване на обществената собственост и природните обекти.

 

   III. ДЕЙНОСТИ

 

-Издирване и завеждане на отчет на учениците, извършители на противообществени прояви.

 

-Проучване на причините за отклонение в поведение на учениците с отрицателни прояви и набелязване на конкретни мерки за въздействие.

 

  -Периодично разглеждане постъпките на ученици, извършители на противообществени   прояви.

 

-Изготвяне на индивидуална корекционна програма за въздействие на картотекираните ученици и разпределението им за индивидуална работа.

 

-Комисията да оказва съдействие на класните ръководители и учителите ЦОУД по проблемите на противообществените прояви сред учениците.

 

-Запознаване на училищната комисия от класните ръководители в чиито класове има застрашени или извършители на противообществени прояви.

 

-Да се провеждат системно срещи между класните ръководители и членовете на комисията по проблемите на противообществените прояви за извъкласното ангажиране и приобщаване на проявилите се ученици.

 

-Провеждане на дискусии, беседи свръзани с агресията,тормоза и насилието в училище

 

Срок: постоянен

 Отг. Класни ръководители и учители ЦОУД

   

МЕРОПРИЯТИЯ И ДЕЙНОСТИ С УЧЕНИЦИТЕ

 

-Прилагане на индивидуално – възпитателна корекционна и консултантска дейност спрямо ученици с противообществени прояви и поставяне под персонално въздействие от страна на специалист или обществен възпитател;

 

-Запознаване на учениците за осмисляне на основни проблеми свързани с наркотиците и сектите, с цел въздействие срещу поведението им;

 

 -Провеждане на системна работа в час на класа по проблемите на противообществените прояви сред учениците;

 

 -Класните ръководители и членовете на комисията провеждат беседи или разговори, изработване на информационни табла и презентации по теми, свързани с проблемите:

 

Тютюнопушенето – безобиден навик или порок

Срок: м. Ноември

     Отг. Учители ЦОУД

 

Вредата от алкохола

Срок: м. Декември

     Отг. Членовете на комисията

 

„НЕ“ на наркотиците

Срок: м. Януари

     Отг. Членове на комисията

 

Насилие /видове, превенция и оказване на помощ /

Срок: м. Февруари

     Отг. Класни ръководители

 

Опасността от разпространението на различните религиозни секти

Срок: м. Март

  Отг. Членовете на комисията

 

Социалните мрежи – приятел и враг

 Срок: м. Април

Отг. Учители ЦОУД

 

Организиране и провеждане на анкета с ученици от всички класове на тема:

 „Как се чувстваме, когато видим проява на тормоз и какво можем и искаме да направим.”

Срок: м. Май

  Отг. Образователен медиатор

Организиране и провеждане на спортен празник под мотото:

 „ДА“ на спорта – „НЕ“ на тормоза

Срок: м. Юни

Отг. Учители ЦОУД, учител ФВС

 

МЕРОПРИЯТИЯ И ДЕЙНОСТИ С РОДИТЕЛИ

 

-Запознаване на родителите с различните дейности свързани с предпазване на учениците от противообществени прояви

 

- Провеждане на своевременни срещи и разговори с родители или настойници на ученици с   рисково поведение.

 

-Своевременно уведомяване на родителите на учениците, отсъстващи системно от учебни занятия.

 

-Разяснителна дейност на родителите с цел установяване на контрол върху децата при ползване на глобалната мрежа – сайтове, показващи агресия и насилие, порносайтове и други.

 

 

Срок:постоянен

 Отг. Класни ръководители

 

 

 

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

-Мерките които използва Училищната комисия са в съответствие с Етичния кодекс на работещите с деца.

 

-Училищната комисия провежда най-малко четири редовни заседания през учебната година.

 

-Извънредни заседания се провеждат при необходимост.

 

-Комисията  докладва  на  заседание  на  Педагогическия  съвет и на Директора за налагане наказания на провинили се ученици, извършили правонарушения.

 

-Комисията отчита дейността си пред Педагогическия съвет два пъти през учебната година: в края на първия учебен срок и в края на втория учебен срок.

                Председател:

Кирил Димов          

        Членове:

             Христинела Николова            

            Доротея Никова

Сподели: